Slipning av Altangolv

Här går vi igenom Steg för Steg hur man slipar sitt altangolv, sk trädäck, med Edge golvslip. Många har även frågor som: “Hur mycket kostar det att slipa en altan?” och “Hur lång tid tar det att slipa en altan?”. Vi ska försöka reda ut det med.
Vill du pigmentera ditt altangolv efter slipning, eller bara olja? Ta en titt på våra ytbehandlingar här.

Förberedelse

En bra start när man ska slipa sitt altangolv är att först dammsuga och sen skura av golvet med såpa och en vanlig skurborste. Tänk på att förvara oanvända slippapper och dammsugarpåsar inomhus så dom håller sig dammfria om du vill returnera dessa vid återlämning. Här kan du se en film när vi slipar en träaltan med Edge golvslip. 

Slipning av altan med Edge golvslip

  1. Börja med att koppla på en byggdammsugare på Edge golvslip, sätt sedan på vikter och dammkappan som tillkommer. 
  2. Slipningen görs oftast i tre steg: grov, mellan och finslipning beroende på altanens skick. Börja med att slipa ner golvet med grovt slippapper (k24) i golvets riktning tills all gammal ytbehandling är borta och du får ett ljust jämnt resultat. Använd Excenterslip för trappor, i kanterna och där inte Edge kommer åt
  3. Dammsug altanen för att bli av med grova slipkorn som pappret släppt.
  4. Slipa sedan hela golvet med K40 tills alla reporna som K24 orsakat är borta.
  5. Dammsug altanen.
  6. Sedan är det vanligast att man avslutar slipning av trädäck med K80. Vill man ha ett ännu lenare resultat går man även över med K120 efter. 
  7. Dammsug altanen noggrant. Placera dammsuparpåsen på en brandsäker plats utomhus då det finns risk för självantändning.

Tips: Ett altangolv slår sig ofta med tiden och brädorna kan bli väldigt ojämna, sk. skålade. Om det skulle vara så och man inte kommer ända ner i “skålarna” med Edge golvslip använder man sig av en excenterslip för att ta bort de sista färgskiftningarna. 

Ytbehandling

Vill du pigmentera ditt altangolv, eller kanske bara olja? En del lämnar det obehandlat. Det finns många olika produkter att behandla sina altangolv med. Endast funktionen med golvet och fantasin sätter gränser. Kolla in våra ytbehandlingar för utomhusgolv här.

Hur mycket kostar det då att slipa en altan och hur lång tid tar det?

En fråga många har är såklart vad det totala priset är för att slipa sitt altangolv. Det finns inget riktpris per kvm då den ena altanen inte är den andra lik. Dom byggs ofta anpassat efter hur tomten är och huset står, med anpassade trappor och väldigt olika slitage. Har dina altanbrädor slagit sig och blivit “skålade” tar det längre tid och går fler slippapper än om den är helt plan. Men oftast räcker en dygnshyra på altaner upp till 40-50 kvm med normalt slitage. Sedan får man räkna med 1 st mellanlägg och minst 7 st slippapper till Edge. Har man större altaner på upp till 100 kvm bör man räkna med att hyra två dygn och att det går minst 12 st slippapper till Edge. Då man ofta behöver hyra en mindre slipmaskin och dammsugare till rekommenderar vi våra rabatterade 2-dygnspaket, dom har vi här.