Slipning av Parkettgolv

Här går vi igenom Steg för Steg hur man slipar ett parkettgolv med våra olika golvslipmaskiner. 

Förberedelse

Töm rummet helt från möbler och annat. Dammsug hela golvet noggrant. Se alltid till att ha oanvända slippapper och dammsugarpåsar skyddat i ett separat rum från damm så dessa kan returneras vid återlämning.

Slipning med Edge på parkettgolv

Slipningen görs oftast i minst fyra steg: grov, mellangrov, mellan och finslipning. Klicka här för att se en film när vi slipar parkettgolv med Edge golvslip.

 1. Börja med att slipa golvet med grovt slippapper i golvets riktning tills all gammal ytbehandling och alla skador är borta. Vilken grovlek man börjar med beror på ytbehandlingens hårdhet. Ofta behöver man börja med K24. Använd kantslipen för att slipa ända in emot golvsockeln vid varje nytt slipsteg. Inne i hörnorna använder man trekantsslip, sickel eller slipar för hand.
 2. Dammsug rummet noga för att få bort dom grova slipkorn som lossnat. 
 3. Slipa sedan hela golvet med mellangrovt slippapper (K40) tills alla reporna, sk sliprosor eller slipmärken, som K24 orsakat är borta. Gå gärna ner på huk och titta noga. 
 4. Dammsug golvet noga igen. 
 5. Slipa golvet med mellanpapper (K80) tills alla reporna som K40 orsakat är borta. Titta noga. 
 6. Dammsug golvet. 
 7. Till sist slipas golvet med fint slippapper (K120) tills dess att alla sliprepor från K80 är borta och man har ett fint resultat utan synliga sliprosor. Tips: Avsluta alltid med Edge och inte Kantslip för att få så mycket slutresultat som möjligt gjort av Edge. 
 8. Dammsug golvet noggrant. 
 9. Ta ut dammsugarpåsen från dammsugaren och töm Kantslipens dammpåse noggrant i en sopsäck. Ställ dessa på en brandsäker plats då det finns risk för självantändning.

Tips: På vissa ekgolv är hoppet från K40 till K80 för högt och kräver slipning med K60 emellan för bästa resultat. Det märker man genom att man inte riktigt blir av med sliprosorna från K40 med K80 pappret. 
Ska man dessutom applicera pigmenterad olja eller hårdvax är det extra noga då sliprosorna syns ännu mer på den typen, speciellt efter mörkare pigmenteringar. 

Slipning med Bona Scorpion (Bandslip) på parkettgolv

Slipningen görs oftast i tre steg: grov, mellan och finslipning.

 1. Börja med att slipa golvet med grovt slippapper (K50) i golvets riktning tills all gammal ytbehandling och alla skador är borta. Använd kantslipen för att slipa ända in emot golvsockeln vid varje nytt slipsteg. Inne i hörnorna använder man trekantsslip, sickel eller slipar för hand.
 2. Dammsug rummet noga för att få bort dom grova slipkorn som lossnat. 
 3. Slipa sedan hela golvet med mellanslippapper (K80) tills alla reporna, sk slipmärken, som K50 orsakat är borta. 
 4. Dammsug golvet noga igen. 
 5. Till sist slipas golvet med fint slippapper (K120) tills alla reporna som K80 orsakat är borta. Tips: Avsluta alltid med Bona Scorpion och inte Kantslipen för att få så mycket slutresultat som möjligt gjort av Scorpion. 
 6. Dammsug golvet noga.  
 7. Töm maskinerna dammpåsar noggrant i en sopsäck. Ställ dessa på en brandsäker plats då det finns risk för självantändning.

Ytbehandling

Var noga med att rengöra golvet noga innan ytbehandlingen påbörjas.
Det finns många olika produkter att behandla sina golv med, t.ex. lack, olja, vax, lut, bets och färg. Endast funktionen med golvet och fantasin sätter gränser. Vårt utbud av ytbehandling växer hela tiden, klicka här för att komma dit.