bona scorpion golvslip

Bona Scorpion är en klassisk golvslip med vals, en sorts bandslip. De flesta proffs använder den här typen av golvslip eftersom att den är så effektiv pga sina snabba avverkning. Man byter enkelt slippapper, helt utan verktyg, genom att öppna luckan till slipvalsen, dra bort det gamla slippappret och föra på ett nytt. Man startar golvslipen genom att hålla ner en röd bygel högst upp på handtaget. Sedan för man maskinen sakta framåt på dom rullande hjulen och  släpper försiktigt ner slipvalsen i golvet med hjälp av en spak som sitter lagom placerad för fingrarna. Lika enkelt för man upp slipvalsen när man närmar sig väggen. En del är oroliga att göra fel med den här typen av maskin, men man ska veta att det är en otrolig skillnad på användarvänlighet från dom äldre modellerna. Dessa nya valsmaskiner från Bona är mycket trevliga att hantera. Klicka här för att titta på filmen när vi visar hur Bona Scorpion och kantslipen Bona Edge XL fungerar. 

Bona Scorpion på parkettgolv
Bona Scorpion går utmärkt att använda på parkettgolv. Speciellt om man har djupa repor som ska slipas bort eller en hård lack som känns svårslipad. Är man oerfaren och inte vet hur mycket slitskikt som finns kvar att slipa på golvet bör man dock vara försiktig så man inte slipar igenom ytskiktet när man ger sig på dom djupaste reporna. En tumregel är att ett vanligt 14 mm tjockt golv kan slipas 3 gånger. Golv med tjockare skikt och massiva trägolv kan slipas 4-6 gånger. 
Gå till Steg för Steg – Parkettgolv

Bona Scorpion på gran- eller furugolv (brädgolv)
Bona Scorpion är populär att köra på brädgolv, dvs massiva trägolv. Ett gran- eller furugolv har en tendens att slå sig med tiden och blir då ojämnt med sk. “skålade” brädor. Då spar man tid med en golvslip som avverkar snabbare och många väljer Bona Scorpion. Är golvet väldigt ojämnt rekommenderas att man slipar första vändorna på diagonalen tills golvet är jämnt, sedan fortsätter man i golvets riktning. 
Gå till Steg för Steg – Furugolv

Bona Scorpion på altangolv
Den här maskinen går inte ut på altangolv. Risken är att skruvskallar som sticker upp förstör slipvalsen som är väldigt dyr att ersätta. Den är även svår att hantera på altaner då det ofta är väldigt ojämnt och springa mellan brädorna så hjulen rullar dåligt. 
Gå till Steg för Steg – Altangolv