Att välja ytbehandling

vilken ytbehandling

Oavsett om du har slipat ett gammalt trägolv eller lagt in ett nytt så ska det skyddas med en ytbehandling och där finns det en hel del att välja på. Vi går igenom dom vanligaste alternativens olika fördelar och nackdelar.

Olika rum har även olika slitage. Hall, kök och trappor har mycket mer dagligt slitage än vardagsrum och sovrum.

Dom vanligaste ytbehandlingarna att välja mellan är lack, olja, hårdvaxolja, såpa och färg och för att göra det ännu svårare att välja så finns dom såklart både naturella och med många olika pigment och sätt att applicera.

Lack är den enklaste och vanligaste ytbehandlingen. Lack läggs oftast i tre lager med lackpensel eller roller och har ofta ganska snabb torktid. Ett lackat golv får en underhållsfri, lättstädad och fukttålig yta som ligger som en hinna på golvet. När ett lackat golv är slitet eller skadat måste det oftast slipas om innan det lackas igen.

Oljade trägolv är otroligt fina, varma mjuka golv som är sköna att gå på med ett vackert djup i ådringen. Golvolja appliceras oftast med tvättpäls och polermaskin Oljade golv är också väldigt lätt att lokalt reparera och underhålla. Hur ofta det bör underhållas beror på vilken typ av rum det är det. Ett sovrum med väldigt lite slitage kanske oljas vart tredje/fjärde år medans hall och köksgolv underhålls vart annat år. Underhåll av oljade golv görs med en speciell underhållsolja. Golvolja finns

Hårdvaxolja har blivit väldigt populärt den senaste tiden på grund av att det är slitstarkt, lätt och hålla rent och att det inte behöver underhållas lika ofta som olja. Hårdvax finns i väldigt många olika pigment och glans. Hårdvaxolja appliceras oftast i två tunna lager med penselborste, microfiberroller eller med en polermaskin. Underhåll av vaxade golv gör oftast med samma produkt efter endast en rengörning av golvet.

Såpa är det äldsta, naturligaste och mest miljövänligaste sättet att behandla gran och furugolv. Ju oftare man såpar golven desto hårdare skydd får man. Golven bör såpas 2-3 gånger per år och ger med tiden ett ljust golv med vacker patina. Gran blir vitare medan furu går åt det grå hållet.

Lut är inget skydd för golvet utan en förbehandling för att undvika att golven gulnar med tiden. En lutbehandlig bör göras direkt efter slipning och slutbehandlas med olja, hårdvaxolja eller såpa.

Kommentera