Vilken golvslip ska jag hyra?

vilken golvslip

Börjar det bli dags att slipa dina trägolv hemma? Vi har maskinerna du behöver!

Vi hyr ut två olika sorters golvslipar. Den fyrkantiga excenterslipen Edge och bandslipen Bona Scorpion. Båda maskinerna är användarvänliga men har lite olika egenskaper.
Edge golvslip har en excentrisk fyrkantig platta som slipar golvet och den är väldigt lättkörd. Den avverkar inte lika snabbt som en bandslip men tack vare det görs inga misstag, man riskerar alltså inte att få ett sk. vågigt resultat.
Bona Scorpion är en klassisk valsgolvslip men i ny design och mycket mer användarvänlig än dom gamla valsmaskinerna. Den här golvslipen har en väldigt effektiv avverkning vilket är ett måste på måste golv. Det viktiga är att man kör den sakta framåt i jämn takt och aldrig står still med valsen nere. Det justeras enkelt med handtaget.

För att rekommendera rätt maskin för dig och ditt golv brukar vi vilja veta vad du har för trägolv, vilket skick det är i samt vad för sorts ytbehandling som ligger idag. Vi kan börja med att gå in lite närmre på dessa detaljer.

Dom vanligaste golven är ekparkett och brädgolv av furu eller gran. Ett parkettgolv är i dom flesta fall jämnt och plant och därför behövs det oftast inte avverkas lika mycket. Ett brädgolv däremot kan slå sig med åren och vara lite ojämnt och brädorna kan ha blivit skålade. Är så fallet brukar vi rekommendera bandslipen Bona Scorpion.

Golvets skick kan spela en avgörande roll i valet av golvslipmaskin. Har man djupa repor eller skador man vill slipa bort behöver man en maskin som avverkar effektivt och Bona Scorpion är rätt val. Har man ett plant golv med normalt slitage klarar Edge golvslip den avverkning som krävs med förutsättning att det inte ligger en väldigt hård ytbehandling.

Ytbehandlingen som ligger på ditt golv spelar alltså en stor roll i valet av maskin. Eftersom ytbehandlingen alltid måste slipas bort för ett lyckat resultat bör man försöka bena ut vad som ligger idag. En oljad eller hårdvaxoljad yta är mycket mer lättslipat än en hård fabrikslack eller en gammal tvåkomponentslack. Men det kan vara lite svårare att avgöra själv. Vill man helst använda sig av den lite mer lättmanövrerade planslipen Edge men misstänker att det ligger en hård lack rekommenderar vi att man testar slipa på en liten yta, antingen för hand eller med en liten slipmaskin om man har tillgång till det. Kommer man igenom lacken hyffsat snabbt fungerar Edge golvslip utmärkt, annars rekommenderar vi bandslipen Bona Scorpion. En del golv har också en fernissa som ligger. Det är en ytbehandling som kladdar igen slippappren nästa omgående vilket gör slipningen lite klurigare. I dessa lägen fungerar det oftast bra om man häller ut lite matolja eller margarin på golvet innan man slipar. Nu undrar du säkert om du läste fel, men det är sant. Matfett gör att fernissan inte fastnar lika lätt i slippappret. Vi rekommenderar att man slipar fernissade golv med bandslipen Bona Scorpion. Skulle det inte hjälpa kan man hyra våra Metabo lackfräs och börja med att fräsa bort fernissan för att sedan slipa golvet. Man får dock då räkna med att med jämna mellanrum skrapa rent lackfräsen av kladdet som sätter sig.

Jag hoppas att den här guiden har hjälpt dig med dina funderingar på valet av golvslip. Tveka aldrig på att ringa oss om du har några frågor.

Kommentera